API Nedir?
API Nedir? Teknik anlamda API (Application Programming Interface) kelimelerinin kısaltılması olarak söylenen ve dilimizde “Uygulama Programlama Arayüzü” olarak bilinen, bir uygulamanın işlevlerine dışarıdan veya uzaktan erişilip bu işlevlerin kullanılmasını sağlayan arayüzdür. API, web uygulaması, işletim sistemi, veri tabanı, donanımlar yahut yazılım kütüphanesi için kullanılabilir.
API Nedir?
Teknik anlamda API (Application Programming Interface) kelimelerinin kısaltılması olarak söylenen ve dilimizde “Uygulama Programlama Arayüzü” olarak bilinen, bir uygulamanın işlevlerine dışarıdan veya uzaktan erişilip bu işlevlerin kullanılmasını sağlayan arayüzdür. API, web uygulaması, işletim sistemi, veri tabanı, donanımlar yahut yazılım kütüphanesi için kullanılabilir.
API, bir sunucunun üzerindeki uygulamaya farklı platformlardan ulaşılmasını ve yanıt vermesine olanak sağlar. Web API’lerinin tamamı REST (Representational State Transfer) mimarisi üzerinde dizayn edilir. Bundan dolayı platform bağımsız çalışır. Bu mimari GET, POST, PUT, DELETE metotlarının hepsini desteklemektedir. Web API çıktıları talebe göre JSON, XML gibi çeşitli çıktıları olabilir.
API Nasıl Kullanılır?
API'ler genellikle web geliştiricileri ve program geliştiricileri tarafından kullanılmaktadır. Bir programın farklı bir servisin özelliğinden de faydalanması gerektiği zamanlarda API kullanarak bu fonksiyonların tam olarak yerine getirilmesi gereklidir. API kullanımın asıl amacı bir uygulamanın bütün veya bazı metotlarını diğer uygulamalara kullanıma açarak uzaktan gelecek veri ve bilgi taleplerini kolayca ve hızlıca karşılamaktadır. API’ler otomasyon imkanı verir, süreçleri hızlandırmayı, programatikleştirmeyi saglar.
API Örnekleri
Sizinle etkileşime girebilecek, pek çok sektörden birçok ortak Application Programming Interface (API) bulunur. Bazı platform şirketlerinin kodlarına bir API üzerinden programlı olarak erişebilme yeteneği, temelde onları bir platform yapan şeydir. Bazı belirgin API örnekleri şunları içerir:
Kodunuzu Google Haritalar hizmetinden tüm Google hizmetlerine bağlayabilmenizi sağlayan Google API’leri. API’ler Google için çok önemlidir ve lider bir API yönetim platformu olan Apigee’yi satın almışlardır.
Facebook’un sosyal grafik ve pazarlama araçlarına programlı olarak erişmenizi sağlayan Facebook API’leri. (Şirket, Cambridge Analytica ve diğer skandallardan kaynaklanan bu API’ler üzerinden erişebildiğiniz kullanıcı verilerini kısıtlamaktadır.)